Suie Paparude: Mini Interviu la Electric Castle 7!

Suie Paparude: Mini Interviu la Electric Castle 7!

Ediția cu numărul 7 a Electric Castle a adus cu sine un val de emoții. Nici nu știm când au trecut cele 5 zile absolut magice și ne este destul de greu sa ne organizăm pentru redactarea articolului post event. Multe activități, multă muzică, o sumedenie de prieteni și cunoscuți, durere de picioare și fericire extremă. Astfel am decis să dăm startul cu interviul realizat de partipipala Casiana cu cei de la Șuie Paparude, care au dat startul distracției pe scena principală în ultima noapte a unuia dintre cele mai iubite festivaluri: Electric Castle.

Here we go. Din păcate, din cauza unei mici extorsiuni de burlan nu am reușit să imortalizăm momentul prin medii foto/video, însă am reușit să transcriem înregistarea audio. Sperăm să vă placă.

Deși temperatura era destul de ridicată, vibe-ul intens al celor din Șuie Paparude a reușit să învingă căldura, iar oamenii au dansat pe tot parcursul concertului. După zbenguiala  în soare și cântatul la unison, ne-am tras sufletul și am plecat în căutarea celor de la Șuie. Misunea noastră? Un scurt interviu.  Cu peste 25 de ani de activitate, Șuie Paparude este una dintre cele mai longevive trupe din România, un nume cu care foarte mulți români rezonează. O simplă căutare  pe internet ne duce la sute de interviuri, așa că am încercat să nu îi reținem mult pe băieți și ne-am dorit să aducem în discuție câteva întrebări mai puțin întâlnite. Sau cel puțin așa sperăm noi 🙂

Pentru că băieții produc materiale constant, am fost curioși care este reacția oamenilor raportată la noile melodii și cum se resimte acest lucru în concerte.

C: Știu că la concertele voastre publicul cere în general,  melodiile foarte vechi, cunoscute. Vă influențează acest fapt prestația de pe scenă?

MC Bean: I need to know the way, do you know the way – Șuie Paparude. Până la urmă nu încercăm să facem separare, sau să reinventăm un concert. Nu știu, de obicei când ești o trupă cunoscută de atăția ani, ai piese vechi și ai și piese noi, de obicei la început îți dai piesele noi, după aia onorezi oamenii cu single-urile, cu hit-urile cum se spune, sau cu piesele de succes de-a lungul anilor. O să ai mereu un public care o să-ți ceară mereu piese noi și o să ai pe partea opusă, mereu alt public care zice „dar unde sunt piesele alea care… am venit să vă ascult piesa aia, ce-mi băgați astea de pe ultimul album toate, ce demonstrați aicea?” și noi facem o sumă, o medie și ajungem la un concert cu combinate, ca să zic așa, ai și piese noi, ai și piese vechi. Ținem cont de dorințele oamenilor, le cunoaștem, fiindcă și noi venim de acolo, dar în același timp am înțeles că soluția de bază și cea mai bună este la mijloc, adică să avem și piese noi și piese vechi, adică nu ai cum să te ambiționezi să fi tot așa, o avangardă. E ca și la Depeche Mode și la alte trupe, oamenii produc și acuma muzică foarte frumoasă dar dacă nu își cântă piesele alea cu care s-au consacrat acum 30 de ani, unii o să-i înjure. Cam asta este filosofia.

Am crescut cu muzica celor de la Șuie, de aceea ne trec prin cap și întrebări legate de colaborările lor precedente.

C: Atunci când ați scris piesa „Mergem mai departe” v-ați gândit în vreun fel la piesa cu nume asemănător „Mai departe”, de acum 10 ani, împreună cu Veritasaga și Aforic?

Miki: Nu, aia este o piesă făcută între doi vecini, că eram vecin cu el. O piesă de uz intern cumva, adică nu neapărat să aibă o continuare la un moment dat cu piesa noastră „Mergem mai departe”.
MC Bean: Eu eram copil. Eram fan și Șuie Paparude și Veritasaga atunci pe vremea aia și țin minte că m-am bucurat super mult să văd o colaborare între ei și eram chiar mândri că îi cunoșteam și pe Dribbler și pe Jhivago. Dribbler e chiar aicea, unul din Veritasaga, e tovarăș cu noi în crew și e în festival. Tare!
Miki: și el a venit cu ideea asta, băi uite am negativul ăsta și vocea asta și am vorbit cu fostul nostru vocal Cezar, am făcut instrumentalul rapid și am făcut piesa. Dar Mergem mai departe, piesa noastră are un mesaj care este diferit de mesajul acelei piese, deși împărtășesc același titlu.

Știm cu toții că sunt foarte mulți tineri care ascultă muzica celor de la Șuie, de aceea am încercat să aflăm ce sfaturi au primit și poate nu au urmat aceștia În tinerețe, dar care ar fi de dat mai departe.

C: Ce sfat v-ar fi plăcut să urmați atunci când erați tineri și nu l-ați urmat, un sfat ce ar fi putut fi primit de la oricine?

Miki: Să mă las de fumat!
Dobrică: E o întrebare foarte grea. Eu am primit foarte multe de care nu am ținut cont și tocmai de asta urăsc să dau sfaturi. Să facă fiecare ce vrea!
MC Bean: Multe, e multe! ha,ha! Încrederea în oameni! La un moment dat… câteodată tinzi să dai încredere gratuită oamenilor și de fapt ea trebuie câștigată, că altfel omul e om, omul e om…

Mulțumim, Șuie Paparude! Rămâneți aproape pentru următoarele materiale legate de Electric Castle 7.

Interviu realizat de Casiana Tudor

Vezi albumul foto Electric Castle 7 realizat de Ruxandra Diana Scripcariu aici.

Editare Andreea Centea

0 Shares