Cum a fost la concertul Greta Van Fleet  din Ancienne Belgique

Cum a fost la concertul Greta Van Fleet din Ancienne Belgique

27 octombrie 2018, ziua în care ni s-a împlinit un vis: am fost la concertul Greta Van Fleet din Ancienne Belgique, Bruxelles. În deschidere am avut ocazia de a îi asculta pe Goodbye June, o surpiză deosebit de plăcută.

De unde să începem să vă povestim? În primul rând , Greta Van Fleet, despre care poți afla mai multe aici, este noua senzație a lumii rock, supranumiți noii Led Zeppelin, cei de care ai toate șansele să te îndrăgostești la prima audiție. Greta Van Fleet este o trupă americană de rock din Frankenmuth, Michigan, care s-a întemeiat în 2012. Nu poți să nu simți influența Led Zepp în fiecare acord și sunet al trupei Greta Van Fleet. Dacă ne întrebi, băieții ăștia au reînviat legendara trupă și au adus propria magie creând un produs muzical nou, la care nici nu visam în perioada aceasta! Vocea lui Josh, solistul trupei, a fost comparată în repetate rânduri cu cea a lui Robert Plant. Așa s-a întâmplat și cu noi, o simplă audiție ne-a făcut să ridicăm o sprânceană și să ne dorim să ascultăm din ce în ce mai mult. Cum universul uneori ascultă și conspiră, s-a întâmplat ca partipipalii să fie acceptați pe lista de presă a concertului Greta Van Fleet din Ancienne Belgique, Bruxelles.

Greta Van Fleet in Ancienne Belgique

De aici înainte a început una dintre cele mai frumoase călătorii ale Partipipal, cu un car de emoții și sentimente variate. Nu mai fusesem în Bruxelles, așa că vă putem spune că am avut o surpriză plăcută: un oraș frumos, cu oameni zâmbitori, deosebit de primitor și cu o varietate impresionantă de bere, tipuri de brânză și muulte bunătăți. Este liniștit, plin de verdeață în zonele rezidențiale, dar și agitat și plin de viață în punctele turistice.

Ancienne Belgique se află în centrul istoric din inima Bruxelles-ului. Povestea acestui loc absolut impresionant a început  în același loc, în secolul 15, unde se afla faimoasa casa Meerslieden care deservea ca seif pentru bănci, cămin pentru bolnavi și loc pentru socializare și evenimente mondene. Trei secole mai târziu locul avea să devină un veritabil centru socio-cultural. Singurul lucru care mai reamintește de acea perioadă este o placă pe care scrie “Meersliedenambacht 1781”.  Belle Epoque avea să aducă un nou tip de glorie așezării: din 1906 și până în 1913  “Vieux Düsseldorf” a devenit un salon de evenimente cu o capacitate de găzduire pentru 1500 de persoane, 2 orchestre și artiștii importanți ai vremurilor.  În 1913 “Bruxelles-Kermesse” a luat forma aceleiași braserii, dar de data aceasta cu acrobați și proiecții de film. Mai târziu sala avea să devină unul dintre cele mai populare saloane de dans. din 1931 și până în 1996 clădirea a fost demolată, reconstruită, regândită, dar a păstrat în toți acești ani un singur scop: acela de a oferi fanilor muzicii un loc de întâlnire în centrul capitalei, un loc creativ și de distracție pentru cei tineri și în vârstă deopotrivă.

Greta Van Fleet Ancienne Belgique

Află istoria integrală a Ancienne Belgique de aici.

Astăzi, Ancienne Belgique se bucură de statutul protejat de templu al rockului și popului. Scopul nu s-a schimbat, a rămas același de a aduce muzică de la oameni, către oameni. În tot acest timp AB a găzduit sute de concerte ale artiștilor cosacrați, dar și ale celor noi, care abia se fac cunoscuți.  Ancienne Belgique este dragoste pentru muzică, pentru oameni, pentru artiști, iar calitatea sunetului este ireproșabilă. Nu am mai fost niciodată la un concert în interior care să se audă atât de bine. Când intri în clădire, bineînțeles că ești verificat cu un detector de metale. Am ridicat acreditările fără nici o problemă de la ghișeu și am pornit în recunoaștere. Prima zonă este de fapt un foyer care te duce cu gândul la un hol de cinema: cu un bar lung, ecrane care îți arată permanent cine este pe scenă și programul, inclusiv pauzele. Totul se cumpără prin sistem de jetoane, iar la subsol, în zona băilor, sunt dulapuri cu cheie. O variantă excelentă de substituție a clasicei garderobe. Bagi un euro, deschizi dulapul, pui în el tot ce vrei și mergi liniștit la concert. Smecheria este că fiecare încuiere te costă un euro, așa că este bine să fii organizat. 2 oameni pot folosi lejer dulapul pentru 2 ghiozdane și 2 geci.

Greta Van Fleet Ancienne Belgique

Stând la bar să ne luăm câte o bere, am observat un perete imens, cu scris mărunt. Când ne-am apropiat ne-am dat seama că este un Wall of fame pe care erau scrise numele artiștilor care urcaseră pe scena AB. Impresionant. Îmi amintesc și acum emoțiile care m-au însoțit toată seara, sentimentul că suntem într-un loc pur și simplu magic, ca tot ceea ce trăiam și urma să trăim este un dar al universului pentru noi. Și cât de important este modul în care o asculți, cât de important este locul în care o faci. Cât de mult înseamnă calitatea și respectul pentru public și artiști deopotrivă.

Greta Van Fleet Ancienne Belgique

 

Sala este absolut impresionantă. Ne-a dus cu gândul la un Control muult mai mare, cu balcoane pe 2 etaje și un sunet impecabil. Primul lucru pe care l-am făcut a fost planul. Știam că accesul în photo pit este permis doar pentru primele două melodii, așa că am decis ca eu să găsesc un loc bun, permanent, la balcon, iar Ștefan să intre în photo pit de unde să se adapteze. Zis și făcut. Am avut noroc și am găsit loc chiar la balustrada primului balcon al etajului 1, unde, delimitate cu o bandă, erau 2 locuri rezervate pentru persoanele cu handicap. Bineînțeles că nimeni nu s-a gândit că este mai presus în vreun fel și nimeni nu a trecut în zona aceea până când, pe la jumătatea concertului, un bodyguard ne-a dat OK-ul să avansăm.

Goodbye June au fost surpriza serii, nu că ne-am fi așteptat ca Greta Van Fleet să meargă în turneu cu o trupă dubioasă, așa că am mai adăugat ceva pe listele noastre de muzică. Originari din Nashville, Tennessee, muzica lor reflectă influențe ale: Led Zeppelin, Kings of Leon, The Black Keys, Jimi Hendrix și a fost descrisă ca “blues-infused rock with hard-driving beats, blistering guitars, and down and dirty vocals”. 

Despre Greta Van Fleet vă putem spune că au fost impecabili. De la sunet, la look, la prestație scenică. Plini de energie, absorbind la rândul lor fiecare reacție a publicului. Nu știu când a trecut timpul, a fost o adevărată provocare să reușim să ne bucurăm pe deplin de concert și să facem și fotografiile. Video-urile nu au fost permise din photo pit, din păcate. Băieții au cântat melodiile care i-au consacrat deja: Highway Tune, Safari Song, When the Courtain Falls (Black Smoke Rising) dar și melodiile de pe noul album, Anthem of the Peaceful Army. Publicul a dansat și a cântat alături de ei, atmosfera a fost extraordinară și, trebuie să o recunoaștem, ne-a depășit așteptările. În toate zonele acestui spațiu impresionant oamenii trăiau muzica, aplaudând și ridicând măinile in aer la fiecare schimbare de ritm a trupei, într-o simbioză perfectă. Ne-a emoționat aceasta bucurie a vieții, bucurie pe care am vrea să o găsim la fiecare eveniment la care mergem.

Acum, întorși acasă, vom visa la următoarele noastre aventuri, dar Greta Van Fleet și Ancienne Belgique vor rămâne repere frumoase în cutia noastră cu amintiri! Așteptăm cu nerăbdare următoarele aventuri!

Vezi albumul complet aici. Mulțumim Vali Val pentru editare poze, Roxana & Alexandra pentru aparatele foto 🙂.

 

 

 

 

 

0 Shares