Fever 333: Febra ce cuprinde lumea, in concert in Viena

Fever 333: Febra ce cuprinde lumea, in concert in Viena

Fever 333, febra care a cuprins întreaga lume a ajuns pe 16 noiembrie în Viena, în clubul  Flex. Cu o capacitate de aproximativ 700 de persoane, Flex a găzduit Demonstrația Fever 333 care a fost declarată SOLD OUT cu aproximativ 3 săptămâni înainte. Partipipal a fost suficient de norocos să fie acceptat ca partener media al evenimentului. Astfel, în cele ce urmează vă vom povesti ce a însemnat această experiență pentru noi.

Fever 333 live in Flex Vienna

V-am relatat într-un articol anterior despre cum i-am descoperit pe băieții de la Fever 333 și despre cum ne-a cuprins iremediabil febra lor. Formată în Inglewood, California, Fever 333 a luat naștere în 2017 și are o misiune foarte clară: schimbarea. Luptă ardent împotriva sistemului, rasismului, inegalității și tuturor porcăriilor cu care fiecare dintre noi are de-a face zilnic. Practic avem parte de o nouă mișcare.  – Află mai multe despre Fever 333 de aici – 

Sistemul nu a fost niciodată defect. A fost construit așa dinadins.

Flex este o piatră de temelie în cultura underground a capitalei austriece și unul dintre cele mai cunoscute cluburi din Europa. Aflat pe malul Dunării, relocat într-o fostă stație de metrou, spațiul atrage cei mai cool artiști ai muzicii alternative. Fondat în 1990, clubul a fost mutat în locul actual în 1995. Focusul de început a fost rockul, dar astăzi Flex găzduiește și evenimente variate de techno, dub sau DnB.

Am aterizat în Viena la ora locala 18:00, cum am spune, la mustață pentru a ajunge la concert. Prietenii noștri, Andreea și Claudiu de la Nerv, deja ajunseseră la Flex și ne avertizaseră în legătura cu o mare coadă de la intrare. Nu era prima dată când aveam de a face cu aglomerație la accesul în venue. Cu aproape un an în urmă ne speriasem de coada de la intrarea la concertul Greta Van Fleet din Ancienne Belgique din Bruxelles, însă nu a durat nici pe departe atât de mult pe cât părea. Deja la a treia vizită în Viena, puteam spune că ne descurcăm cât de cât cu orientarea în spațiu. Cursa contra cronometru începuse, iar noi ne-am simțit ca într-un treasure hunt: află care este cea mai rapidă metodă de a lua cheia de la apartamentul unde stai, mergi să lași bagajele și apoi ajungi în timp util la concertul Fever 333, care era programat la ora 20:00. Nu cunoșteam obiceiurile zonei așa că nu puteam risca să întârziem.  O nouă provocare avea să apară: cardul din aparatul foto ce avea să imortalizeze importanta seară nu mai funcționa, iar în ciuda credințelor noastre că aveam să găsim cu ușurință un card de memorie, am fost nevoiți să pierdem șansa fantastică de a intra în photo pitul Fever 333. Our bad, știm. Recunoaștem și regretăm.

Fever 333Am ajuns în zona Flex și ne-a mirat faptul că muzica părea să se audă de sub un pod. Nu apucasem să ne documentăm legat de istoria locului, așa că am urmărit câteva persoane care aveau tricouri cu Fever 333. Deja aveam emoții. Oare ajungem la timp? Ce aveau să spună cei care ne oferiseră acreditarea de presă despre micul incident cu aparatul foto? Aveau să ne mai lase să intrăm la concertul declarat sold out?  Gândurile s-au dispersat rapid când am coborât scările ce duceau sub pod. Parcă mă teleportasem în liceu. Graffiti, oameni “din ai noștri”, simțeam că am ajuns într-un loc unde aveam să mă simt ca acasă, chiar mai mult.

Exact cum ne așteptam, am parcurs destul de rapid coada, am  preluat acreditările ușor, apoi ne-am îndreptat spre scenă. O coadă mai numeroasă decât cea de la intrare ducea către garderobă și zona pub-cafenelei, așa că am decis să ne păstrăm gecile și am sperat că zona de merch nu avea să fie devorată post concert.

Zona de concert Flex are formă dreptunghiulară. Barul semăna cu cel din Ancienne Belgique (ceea ce mi s-a părut interesant), relplicându-le pe cele din cinemauri, doar că serveau băutură. Doooh. În capătul opus, pe lung, cu muuuuulți oameni strânși între noi și ea, se afla scena. Lumină difuză. Murmur. Am început să am emoții. Iar.  Primul instinct a fost să încercăm să ajungem în față. Apoi am zis că nu este OK, că noi suntem civilizați, să nu ne dăm coate sau să ne îmbulzim, pentru că nu am ajuns la timp. Bad choice, pentru că mai târziu aveau să o facă alții. Ne-am găsit un loc și am așteptat cuminți.

Un cearșaf luminat colorat acoperă scena. Ritmul muzicii se schimbă, luminile se joacă. Emoțiile și nerăbdarea celor din jur cresc. La unison, publicul își pregătește telefoanele mobile pentru a imortaliza momentul primului contact.  După 2 minute, BAM, pânza cade. O luăm razna cu toții. Made in America este primul cântec din demonstrație. Vocea inconfundabilă a lui Jason este un trăgaci pentru energia noastră. Mulțimea explodează când Jason urlă We are made in Vienna, Made in Vienna! Nod your fucking head!! Energia este din ce în ce mai puternică, nu este ca nimic din ceea ce am mai simțit până acum la un concert. Sărim și cântăm la unison. Este din ce în ce mai greu să mențin telefonul stabil, Ștefan îl preia, iar eu ridic pumnul în aer, la îndemnul lui Jason.

Am înțeles apoi de ce Fever 333 își numesc concertele demonstrații. Energia lor este molipsitoare, trezesc în tine o putere pe care poate nu credeai că o ai. Nu este o putere distructivă. Este o putere care trezește dorința de a ajuta, de a schimba lucrurile în bine, dar și acea putere de a riposta și a înțelege că nu trebuie să mai fim luați de proști. Băieții sunt modești, grijulii, ajutându-i pe cei din primul rând care se dezechilibrează. Iau oameni din mulțime pe scenă și îi lansează în crowd surfing. Jason ne-a vorbit mult despre convingerile trupei, vom împărtăși cu voi unele dintre cele mai interesante momente.

Noi suntem motivul pentru care există structurile. Noi suntem motivul pentru care societatea continuă să existe. Luând toate acestea în considerare, VOI dețineți puterea. Fie că este aici *arată către cap*, sau aici *arată inima*, și uneori chiar aici *ridică  pumul*. Dar VOI dețineți puterea, trebuie să țineți minte asta! – Jason Aalon Butler

Un alt moment interesant a fost acela dedicat femeilor prezente în sală, în care Jason a mai declarat:

Vrem să le mulțumim femeilor care fac lucrurile să meargă de atât de mult timp. Ne-au arătat puterea pe care nu am cunoscut-o niciodată, forța pe care nu am cunoscut-o niciodată. Ridicați o mână în aer, strângeți pumnul și păstrați acolo puterea, pentru că vă aparține!

A fever is coming. Worldwide. Fever 333. Hiturile s-au ținut lanț. Jason a avut multe momente de relaționare puternică, am cântat la unison pe Out of Control, One of Us, Animal, Hunting Season. Am trăit emoția pe Inglewood și Am I Here, cand Jason ne-a cântat la clape.

Claudiu, prietenul nostru, a avut parte de un moment de glorie alături de Fever 333 pe care nu îl va uita prea ușor, anume când s-a suit pe scenă pentru ca apoi să se arunce în mulțime. Nu am auzit nimic a doua zi legat de vreun austriac rănit :)).

Fever 333 live in Flex, Vienna

Cel mai puternic moment al serii avea să fie speechul care motivează, printre altele, la fel de importante, puterea și misiunea Fever 333. Pentru ei, muzica este o cale de a comunica lumii mișcarea lor. Muzica este cheia de a aduna lalolaltă oameni cu aceleași credințe, oameni care pot schimba lumea. Strenght in numbers. Nu mai pot adăuga nimic care să fie mai evident decât ceea ce ne-a declarat, din tot sufletul, în numele întregii trupe, la un moment dat cu lacrimi în ochi, Jason.

Există multe turbulențe și nemulțumiri acolo de unde suntem. Credem că foarte multe dintre acestea au legătură cu președintele actual, Donald Trump. Considerăm că el cauzează multe.  Vă voi spune o poveste. În ziua în care am aflat că este președinte mă aflam la Arena, aici în Viena, stăteam în afara clădirii, privind pe telefon cum se întâmplă.  Am o relație specială cu acest oraș, iar unele dintre cele mai frumoase lucruri despre Europa, cu precădere în Viena, sunt acelea că spiritul punk rock și  gândirea liberă sunt încă vii! Am simțit personal asta. Când mergem peste tot în lume și vorbim despre lucrurile acestea, de obicei le cerem oamenilor să treacă de barierele telefoanelor mobile, să treacă de barierele calculatoarelor, să treacă mai departe de a vorbi.  Putem începe să facem schimbările pe care ni le dorim. Trebuie să fim ACTIVI în schimbările pe care ni le dorim. Internetul nu poate face asta pentru noi. Telefoanele nu pot face asta pentru noi. Doar noi putem face asta pentru noi!  Sunt tată, am un fiu în vârstă de doi ani și unul care se va naște în luna martie a anului viitor. Vreau să fiu sigur că lumea în care va veni este mai bună. Pare simplu, însă cât ne aflăm aici, rog pe toată lumea, în numele fiilor mei, dacă putem încerca astă seară să avem o zi de mâine mai bună, o zi de mâine mai bună pentru o săptămână viitoare mai bună, o săptămână mai bună pentru un an viitor mai bun. Dacă începem să ne gândim cu adevărat la deciziile care ne vor afecta frații, surorile, fiii, fiicele,  verii, tineretul de astăzi… voi fi mulțumit și fericit. Și fiul meu va veni într-o lume care este mult mai bună decât cea în care a trebuit eu să cresc. Vă mulțumesc pentru că luați toate acestea în considerare, vă mulțumesc pentru credință, vă mulțumesc pentru că ne arătați speranța aici, în Viena! – Jason Aalon Butler

Sperăm că v-am stârnit curiozitatea de a vedea, dacă nu știți deja,  ceea ce fac băieții de la Fever 333. Schimbarea este la fiecare dintre voi. Noi deținem puterea. Nu uitați cei 3 C ai Fever 333: Community, Charity, Change!

Seara noastră în Flex s-a prelungit până la 4 dimineața, am rămas povestind despre experiența Fever 333 și am gustat din plin atmosfera. Abia așteptăm următoarele evenimente!

 

 

 

0 Shares